Lazer Epilasyon
Yüz kırışıklıkları ve tedavisi
Cildimiz, yaşlanma belirtilerini en belirgin olarak yansıtan organdır. Yaşlanma ilerleyen zamanla birlikte ortaya çıkan karmaşık olaylar zinciridir. Zamanın akıp gitmesi ‘kronolojik yaş’, buna bağlı olarak insan vücudunda oluşan harabiyet ise ‘biyolojik yaşlanma’ olarak ifade edilebilir. Yaşlanmaya bağlı olarak oluşan deri değişiklikleri hem doğal yaşlanma süreci içinde ve hemde çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar. Gerçek yaşlanma genlerle planlanan doğal bir süreçtir. Yaşlanırken deri normal olarak yıpranmaya uğrar, ancak çevresel faktörler özellikle güneş ışınları derideki yaşlanma sürecini arttırır veya hızlandırır.
Doğal yaşlanma süreci içinde deride oluşan değişiklikler, incelme, kuruluk, kabalaşma, kırışıklıklar, deri elastikiyetinin azalması sonucu gevşeme ve sarkma, iyi veya kötü huylu oluşumların görülme sıklığının artmasıdır. Hiçbir şey insanı kırışmış ve kurumuş bir cild kadar yaşlı göstermez. Derideki bu değişiklikliklerin şiddeti genetik eğilime, deri fototipine ,geçirdiğimiz hastalıklara ,hormonal değişime ,beslenme yetersizliklere ,güneş maruziyeti ,stres ve çevresel faktörlere göre değişir.
Dermatoloji ve plastik cerrahi uzmanları yaşlılığa bağlı değişiklikleri tanımlarken Glogau klasifikasyonu u kullanırlar:
Hafif (Yaş 28-35): Çok hafif kırışıklılar vardır, koyu kabarık lekeler yoktur. Hafif makyaja ihtiyaç duyar ya da duymaz.
Orta (35-50): Hafif kırışıklıklar, yüzeyel koyu kabarık lekeler vardır. Hafif makyaja ihtiyaç duyar.
İleri (50-60): Kalıcı kırışıklıklar, deri renginde değişikliklerle birlikte kılcal damarlar ve aktinik koyu kabarık lekelerlar vardır. Genellikle makyaja ihtiyaç vardır.
Şiddetli (65-70): Şiddetli kırışıklıklar, fotoyaşlanma vardır, yerçekimi ve dinamik kuvvetler deriyi etkiler, deri kanseri ile birlikte veya birlikte olmadan aktinik koyu kabarık lekelerlar vardır. Çok yoğun makyaja ihtiyaç vardır ve makyaj bu değişiklikleri kapatmaya yetmez.
Kaç tip kırşıklık vardır?
1.İnce çizgiler
İnce çizgiler derinin orta tabakası olan dermisin düzensiz kalınlaşması ve epidermisin su tutma kapasitesinin azalması sonucu oluşur. Başlıca güneş hasarından ve sigara içilmesi gibi çevresel toksinler yoluyla olur.
2.Derin kırışıklıklar
Derin kırışıklıklar dinamik ve statik olmak üzere iki çeşittirler. Dinamik çizgiler yüz kaslarının çalışması ile ortaya çıkarlar. Statik çizgiler ise kas hareketi ile değişmezler. Hatta dinamik çizgiler statik hale gelebilirler.
Kaz ayağı çizgileri gözün etrafında gülme ile veya göz kaslarının çalışması ile ortaya çıkan çizgilerdir.
Alındaki kaygı çizgileri kaşları kaldırırken kasılan alın kasının kasılması sonucu oluşurlar.
Kaşların arasındaki kaş çatma çizgileri ise sinirlenildiği zaman kasılan corrugator supercilii ve procerus kasları vasıtasıyla oluşur.
Cilt sarkması neden oluşur?
Yüz kemik yapısında küçülme ,derinin orta tabakası olan dermisteki kollajen elastin ve hiyaluronik asit gibi destek dokunun yapı taşlarının azalması aynı zamanda deri altı yağ dokusunun erimesiyle gevşek derinin yerçekimine bağlı olarak sarkmasına neden oluyuor.
Bunun sonucu olarak kaşların düşüklüğü ,üst gözpağı düşüklüğü ,alt göz önünde oluk ve koyuluk , gözlerde boş bakış , şakak bölgesinde boşluk , yanaklarda çöküklük , çenede küçülme , dudak etrafında kırışıklıklar burnun kenarındaki belirgin oluk nedeniyle yorgun bakış, Gıdık oluşması , boyun çizgileri, uzamış kulaklar, burun ucunun düşmesi , üst dudağın incelmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Kırışıklık tedavisi nasıl yapılır?
Herşeyden önce güneşten koruyucu kremler kullanarak korunmalı , uv filtreli güneş gözlükler kullanılmalı kullanınız sigara içilmemeli, sigara içilen yerlerde bulunulmamalı ,hava kirliliğine neden olan ajanlardan uzak durulmalı,düzenli nemlendirici
kullanarak derinin su tutma kapasitesini arttırmak ve beslenmeya gibi genel kurallara dikkat etmek gerekecek.
Dışarıdan tatbik edilen anti-ageing formülleri ,topical retinoidler,vitamin C,alfa hidroksi asiytler
polypeptidler,bir çok bitki ekstreleri vetopikal retinoidler antiaging etkileri ile yüzde gençleşmeye neden olurlar.
Cilt soyma (Resurfacing),Resurfacing kimyasal ve mekanik çeşitli tekniklerle derinin üst tabakasının soyulması işlemidir. Bu işlem derinin renk düzensizlikleri ve dokusunu düzeltir. Ayrıca ince çizgileri ve statik kırışıklıkları da düzeltir, fakat mimik hareketleri ile ortaya çıkan kırışıklıklara etkili olmaz.
Dolgu maddeleri
Dolgu maddeleri özellikle yüzün alt bölümünde bulunan (yanak, dudak çevresi ve cene) kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Hatta bu maddeler dudakları dolgunlaştırmak içinde kullanılır. Bu maddeler kalıcı ve geçici dolgu maddeleri olabilir. Dolgu maddesi olarak kullanılan maddelerin çoğu, derimizde doğal olarak bulunan maddelerdir. Doğal dolgu maddeleri olarak hiyaluronik asit, kollajen gibi maddeler kullanılmaktadır. Bir diğer yöntem hastanın kendi yağ hücreleri ile kırışıklıklarının tedavi edilmesidir. Bu tedavi yönteminde hastanın yağ hücreleri bir enjektör yardımı ile kendi vücudundan alınır ve daha sonra kırışıklık olan alanlara enjekte edilir. Uygulama bölgesine göre, dolgu maddesinin seçimi değişebilmektedir.
Doğal olan dolgu maddeleri ile yapılan tedavilerde, 1-2 yıl sonra işlemin tekrar edilmesi gerekmektedir. Tüm bu işlemlerin yapılması çok kolaydır ve hastanın günlük yaşamını etkilemez.
Botulinum toxin (BOTOX)
Botox tedavisi mimiklerin aşırı kullanımı sonucu gelişen kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Bu kırışıklıklar, yüzün özellikle üst bölgesinde (kaşlar arasında, göz çevresi ve alında) bulunur. Bu bölgelerde derinin altına yapılan botox enjeksiyonu, kullanılmasını istemediğimiz mimik kaslarını felç ederek kaz ayağı, kaş çatma ve alın çizgilerini tedavi eder. Ayrıca kaş şeklini düzeltmekte ve dudak etrafı gibi bir çok alanlardaki kırışıklıkların tedavisinde kullanılabilir.
Tedaviden bir kaç gün sonra kırışıklıklar azalarak kaybolur. İlacın etkisi ortalamadört altı ay sürer.